מרק קייצי שלא מטרט(ו)ר ולא מצ(ז)יק

לא יודע אם שמתם לב, אבל הקיץ כבר ממש כאן. אמנם זוועות החמסינים עדיין לא הגיעו ובלילות עדיין נעים ואפילו אפשר לנשום בחוץ, אפילו בתל אביב (הייתם מאמינים? יוני כבר ועדיין אפשר לנשום נשימות יעמוקות ברחובות תל אביב בלי להרגיש שנכנסים לך מים לאף!).

הפוסט הזה כנראה הולך להיות אחד הפשוטים והקצרים שהיו כאן, אבל באמת שכדאי לכם "לגזור ולשמור" את המתכון הזה – מדובר על אחת מאושיות המטבח ה-… רגע, שניה – לפני שאני מסתכן באובדן קוראים ממוצא בולגרי או יווני, בואו נחליט שבמקביל המרק הזה פותח גם בבולגריה וגם ביוון, ואף אחד לא גנב לשני את המרק, וכולם מבסוטים ואחלן וג'עברי, בסדר. נתחיל מהתחלה.

הטרטור הבולגרי והציזיקי היווני מהווים את אחד מאושיות המטבחים הבולגרי והיווני – מרק שבדיוק מתאים לאיזור הלבנט שאנחנו נמצאים בו, כזה שלוקח להכין 10 דקות ואם תכינו כמות גדולה ותאפסנו אותו במקרר, הוא יהפוך להיות טעים יותר מיום ליום (טוב, עד שמצטברת שכבה של עובש למעלה) בלי שתצטרכו לעשות כלום. ותאמינו לי, כשהחמסין יפתיע ויכה (והוא יכה – מזכיר לכם שיש לנו התחממות גלובאלית, כן, לא לשכוח את זה), המילים "בלי לעשות כלום" הן חלומו של כל רעב. האמת שהשתמשתי במרק הזה גם כרוטב לכל מיני דברים, כמו לדוגמה לכרובית אפוייה בפירורי לחם (שתפורסם כאן בשבועות הקרובים) – אליפות.

DSC03145

יאללה – מוכנים? ציזיקי יווני וטרטור בולגרי – שני מתכונים באותו פוסט, והשוס הגדול הוא שבזמן שאתם מכינים אחד אתם מכינים גם את השני בדיוק מאותם מצרכים! מדהים! וכל זה כשאתם מכינים מרק קר ומרענן לקיץ! מטריף!

טוב, להרגע שמה. גם שורה שנייה מאחורה, קצת שקט. חשוב שתתרכזו כי המתכון מתחיל עוד לפני שהגעתם למטבח, עדיין בקניות – חשוב לקנות למתכון הזה מלפפונים קטנים ומוצקים, כאלה שלא בעיה בכלל למצוא, לא עכשיו ולא לאורך כל הקיץ. תכולת המים במלפפונים שכאלה היא קטנה יותר, והם לא מאבדים את הפריכות שלהם והטעם שלהם לאורך זמן. אם יש לכם גישה למלפפונים אורגניים – זה הזמן לשלוף אותם. אנחנו צריכים כ- 5-6 מלפפונים, בערך כחצי ק"ג

את המלפפונים נחתוך לקוביות הכי קטנות שאתם יכולים. אם יש לכם מנדולינה, זה הזמן להוציא אותה. אם אין לכם מנדולינה, זה הזמן לקנות כזו – במקרה באותו יום שהכנתי את המרק קניתי מנדולינה חדשה של חברת Borner שנחשבת האורים והתומים בעולם המנדולינות במטבח – זו המנדולינה השנייה שאני קונה מתוצרתם, ואם נתחשב בזה שהקודמת נקנתה בערך לפני 12 שנה ונזרקה רק אחרי שהוחלפה אחרי הנוכחית – אז שאפו להם. הדגם החדש שלהם (V5) ממש מגניב ויעיל בטירוף, יודע לחתוך ירקות לסלט בקוביות קטנטנות, שזה בכלל מעולה, ובכלל יעשה לכם את החיים קלים יותר. אני אמנם קניתי את שלי בדוכן שבו עומד המוכר עם רמקול ומיקרופון מוצמד לו לראש ("מדונה"), עם עשרות ארגזי ירקות שהוא קוצץ אל מול עיניהן המשתאות של עקרות הבית (טוב נו, אני מגזים, הייתה שם בחורה בת 20 ומשהו ואמא שלה שכל הזמן אמרה לה שלא צריך והיא תראה לה איך עושים את זה בלי השמנדולינה), אבל אתם יכולים למצוא אותה בחנויות כלים, כמו לדוגמה 4chef.

ובכל זאת, גם אם אין לכם שמנדולינה אבל יש לכם סכין שתעשה את העבודה – קוביות קטנות, הכי קטנות שאתם יכולים

DSC03134

על המלפפונים ניצוק בערך חצי ליטר של יוגורט שאתם אוהבים – אני השתמשתי ביוגורט Bio 3% של תנובה (יש להם גם קנקן של 4.5% שחוסך כסף), תרגישו חופשי להשתמש בכל יוגורט שאתם אוהבים. אם היוגורט מרגיש סמיך מדי, תרגישו חופשי לדלל אותו עם קצת חלב.

DSC03135

השוס של המרק הזה הוא התיבול שלו שמורכב משני תתי-שוסים – עבור השוס הראשון ניקח לנו 5-10 עלי נענע שהפרדנו מהגבעולים ושטפנו, ונניח אותם אחד על השני.

DSC03137

נגלגל מהעלים האלה "רולדה" מהודקת ונחזיק אותה כל הזמן בצורה הדוקה בין האצבע לאגודל.

DSC03139

עם סכין חדה, נחתוך "שיפונאד" – רצועות דקיקות דקיקות של העלים הללו. רק שתדעו שברגע שאתם תגידו לאורחים שלכם שבמרק יש שיפונאד של עלי נענע (ושלא תעזו להגיד "שיפונאדים"!), הוא כבר הופך להיות יותר טעים.

DSC03141

עבור השוס השני נקלף בעזרת קולפן סרט של קליפת לימון (רק החלק הצהוב) ונקצוץ אותו דק-דק נחצה את הלימון ונסחט אותו (לימון קטן שלם או חצי לימון גדול). נוסיף את הנענע, הקליפה הקצוצה, מיץ הלימון ועוד כפית של שום כתוש (או שני שיני שום קצוצות) לתערובת.

DSC03144

ערבוב מסיבי לתערובת אחידה – ואנחנו מוכנים להוסיף כמות מסיבית של מלח בכדי שהמרק יהיה מוכן. שוב ערבוב, טעימה, ואפסון חזרה למקרר עד שמגיע זמנה של המנה הזו. אם אתם רוצים לתת "קיק" של יופי וטעם – מיד אחרי שאתם יוצקים אותה לצלחת האישית תנו זירזוף קטן של שמן זית מעל. פגז.

DSC03145

כבר אמרתי לכם שהמרק טעים יותר למחרת?

אין לי זמן לסיפורים

מרק קר של יוגורט, מלפפונים, נענע ולימון
5-6 מלפפונים מוצקים
חצי ליטר יוגורט
לימון קטן / חצי לימון שלם
כ- 5-10 עלי נענע (לפי הטעם והאהבה שלכם לטעם)
שן שום קצוצה דק / חצי כפית שום כתוש
מלח

חותכים את המלפפונים לקוביות קטנטנות. קולפים מהלימון רצועה של קליפה וקוצצים אותה דק-דק. מגלגלים את עלי הנענע ביחד וחותכים מהם "שערות" (שיפונאד). מערבבים את הכל ביחד וממליחים לפי הטעם.

9 תגובות בנושא “מרק קייצי שלא מטרט(ו)ר ולא מצ(ז)יק”

  1. טוב, באופן אישי לא מתה על הז'אנר של מרקים קרים, אבל הקריאה ברשומה זו העלתה חיוך על פני ואפילו המהומי צחוק נשמעו פה על הבוקר. אז תודה על כך ושיהיה שבוע מוצלח.

    1. נראה לי שאמרו כבר משהו כמו "כל המצחיק נפש אחת כאילו הצחיק עולם ומלואו", לא?

      האמת שגם אני לא בעניין של מרקים קרים, אבל מה שמפריע לי זה אלה המבושלים ואז מקוררים – כאן, בסיכומו של דבר, זה בסך הכל יוגורט מעורבב עם מלפפונים וקצת חומרי טעם…

      שבוע מוצלח גם לך!

  2. תתחדש על העיצוב.
    אצלינו בעדה (הבולגרים) מוסיפים גם שמיר קצוץ ואגוזי מלך לפני ההגשה.
    אני לא יודע מאיפה הבאת את זה, אבל אין מצב שנשאר מהמרק הזה כדי לחזור למקרר.
    ותנסה פעם את היוגורט של יוגורמה. אני חושב שהוא הכי טוב שיש.

    1. כן, אני מכיר את הגרסה עם השמיר – מאיזו סיבה בשנים האחרונות אני לא אוהב את הירק הזה, לא יודע למה. לגבי שאריות – הכנתי, כרגיל, פי 12 ממה שהייתי צריך לאיזה מפגש אצל חברים, ו-"נאלצנו" לאכול את המרק הזה במשך יומיים-שלושה…

  3. תודה על הטיפים. אני עשיתי בעבר מרק קר דומה אבל השדרוג שלך החליף לי את השמיר לנענע חתוכה כפי שהסברת ואני אנסה עם מלפפונים מתוקים וקשים במקום מלפפונים שאני , אגב, כובשת בעצמי. נראה לי טעים…

    1. מרק יוגורט עם מלפפונים חמוצים? בהתחלה זה היה נשמע לי חולני לחלוטין אבל ככל שאני חושב על זה דווקא זה נשמע לי מצויין. אני מניח שאת כובשת אותם במלח?

      1. לא מבשלת בכלל, כובשת . בוחרים מלפפונים קטנים ומוצקים. קוטמים את ה"שיער" אם יש. רוחצים היטב ושמים אותם עומדים בצנצנת (מעוקרת)אחד ליד השני. כשהצנצנת מלאה יוצקים מים, על כוס מים כפית מלח. אני יוצקת כוס עם מלח אחת אחרי השניה. בין המלפפונים שום קלוף וחתיכות פלפל חריף. למעלה אני שמה שמיר,סוגרים את המכסה ושמים על השיש עד שהמלפפונים קצת משנים את הצבע מירוק חזק לירוק יותר בהיר ואז למקרר. זה ממש טעים ומחזיק הרבה זמן, בתאבון.

  4. צ'מע בייבי,
    אני בדיאטה, אני רואה מול העיניים רק תפוחים ומלפפונים ועגבניות שרי (לא היסטרי, עוד שלושה שבועות זה עובר) , ואם יש משהו שפנטזתי עליו זה בדיוק זה.
    פעם פנטזתי על ספייריבס ועוד כהנה וכהנה טעימימים, אבל היום, אולי בגלל שזה אסור, מה שבא לי זה דברי חלב , ואני נשבעת לך (לא בלילי השכנה, באמת נשבעת ביקר לי) שאיך שאני גומרת את החרא הזה שלי אני מכינה ומתענגת ומפנטזת שתביא עוד ועוד טעימים צוננים ועתירי שום כאלו.
    מתה עליך, אמרתי?
    ד"ש לגיברת ונשיקות לשניכם.
    אני לא שואלת "מתי ניפגש" מחשש להתבזות …
    בחיבק.

  5. גם אנוכי נמנית על העדה….ואצלנו מחליפים חלק מהיוגורט ברוויון (כך שהמרק הוא נוזלי יותר)

להגיב על אריאלה פיקסלר אלון לבטל

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.