פנקייק, הגרסה ההולנדית

לפני שהפוסט מתחיל – אי אפשר להתעלם ממה שהיה כאן בשבוע האחרון. מבלי להיכנס למילה אחת של פוליטיקה – אני מקווה שתושבי הדרום יחזרו כמה שיותר מהר לשגרה. מגיע להם. אני מקדיש את הפוסט הזה לתומר, בשלן הבירה הטוב ביותר אצלנו במשפחה נכון לעכשיו, שהוא גם אחיין שלי וגם גר בבאר-שבע וגם סטודנט וגם מטפל בשוש, כלב הפודל המשפחתי הכי סמרטוט-רצפה והכי זקן שאני מכיר.

ד"ש ושקט ושלווה גם למורן השוקולייטרית, ולהילה קצינת הת"ש הגדודית שלי במילואים, ולפסח הרס"פ שלי ולעדי המהממת, ולכל מי שאני מכיר שהיה בשבוע האחרון תחת איום הקסאם, הגראד, הפאג'ר ורוני דניאל.

אחד הפוסטים הראשונים שהופיע בבלוג הזה היה מסורת של שבת, ודיבר על הפנקייק המסורתי של שבת בבוקר אצלנו. מדי פעם אילצו אותי לרענן ולחדש, אבל בסופו של יום, או בעצם בבוקרו של יום שבת, לרוב היה פנקייק.

בזמן האחרון שוב ישנן רוחות מלחמה בבית, בלי קשר למה שהיה בדרום (מזכיר לכם שאנחנו גרים ביקנעם), והעם (כלומר, הילדים) התחילו להתמרד ולהגיד שנמאס להם מהפנקייק. נמאס לכם מהפנקייק? אז נכין לכם פנקייק הולנדי.

פנקייק הולנדי, או בשמו המלא "פנקייק תינוקות הולנדי" (Dutch Baby Pancakes) הוא פנקייק שמכינים על האש או בתנור, והרעיון הוא טיגון/אפייה ארוכים יחסית, כשבמקום להכין מנות אישיות מכינים מעין פנקייק אחד ענק ואח"כ חותכים אותו לרבעים או צורות דומות. להבדיל מפנקייק רגיל שהוא לרוב אוורירי מאוד, פנקייק הולנדי הוא הרבה יותר "כבד" ועבה, ובאמת מרגיש כמו Pan-Cake, מעין עוגה בחושה וכיפית. בכלל, הפנקייק הזה בועט בכל מוסכמת פנקייק שיש – הבלילה שלו דלילה מאוד, כמעט מזכירה בלילה של חביתיות, ומכינים אותה תוך כדי ערבול רציני שתפקידו דווקא לפתח את רשת הגלוטן בבלילה בכדי לקבל מרקם קצת יותר כבד.

את הפנקייק ההולנדי נהוג להגיש עם אבקת סוכר (ולפעמים עם שפריץ קטנצ'יק של לימון) או אפילו סוכר רגיל. אפשר, ואפילו מומלץ, לאכול אותו עם רוטב מייפל, ריבה, חמאה, נוטלה… כל דבר שנראה לכם שיתאים לפנקייק רגיל.

DSC04203

יאללה, תכינו לעצמכם את התענוג הזה בשבת, תגידו לילדים "חודֶה מורחֶן" (שזה בוקר טוב בהולנדית) וגם "אַחְטְ און טאָחְטָאחְ" (שזה "שמונים ושמונה" בהולנדית, רק בשביל האווירה), ותתפנקו. אחרי השבוע הנוראי שהמדינה שלנו עברה, מגיע לנו.

לפני שמתחילים – מחליטים – אם יש לנו מחבת ברזל כבדה, כזו שיש לה ידית שעמידה גם היא בחום התנור, נכין את הפנקייק שלנו בתנור. אם לא, נכין אותו במחבת על האש.

DSC04476

בהנחה שבחרנו בנתיב התנור, נדליק את התנור לחום של 220 מעלות ואת המחבת נניח על האש הכי גבוהה שיש לנו בכיריים. באם בחרנו ללכת בכיוון הגז (ולא התנור), נחמם את המחבת שלנו על אש בינונית. עדיף מחבת טפלון איכותית או כל ציפוי איכותי אחר (ואם תשאלו אותי, המחבתות הקרמיות לא נכנסות אלי הביתה, ולדעתי כדאי שגם לא לבית שלכם, נראה לי מסוכן מדי).

בזמן שהמחבת מתחממת לה, נערבל היטב, במערבל, בלנדר או אפילו במג'ימיקס שלוש ביצים יחד עם שתי כפות סוכר עד שהן מתחילות לתפוס קצף. נוסיף לביצים חצי כוס חלב, שני-שליש כוס קמח לחם עשיר בגלוטן מעורבב היטב עם כפית של אבקת אפייה, וחצי כפית תמצית ווניל. המתכון הזה ממש מבקש קמח לחם שהוא עשיר בגלוטן – לא יקרה שום דבר אם תשתמשו בקמח רגיל, אבל אם יש לכם קמח לחם – זה הזמן להשתמש בו.

DSC04478

נערבל את הבלילה לפחות 5 דקות – ככל שמערבלים יותר בצק, כך שרשראות הגלוטן מתארכות ומתגמשות יותר, ומאפשר לבצק "להחזיק" יותר. זה מה שאנחנו רוצים. כשהפנקייק יתפח לו, בועות האוויר ייתפסו בין רצועות הגלוטן, מה שיספק לנו בצק אוורירי ומעט "לחמי".

אם הבחירה שלנו כללה תנור ומחבת ברזל, נשמן את המחבת (שאמורה להיות כבר רותחת לחלוטין) בעזרת ספריי שמן.

DSC04482

נעביר את המחבת לפתחו של התנור (נניח את המחבת על רשת התנור) וניצוק את הבלילה פנימה.

DSC04483

נסגור את התנור וניפרד מהפנקייק לכ- 20-25 דקות. אל תפתחו את התנור במהלך הזמן הזה בכדי שלא ייכנס משב רוח קריר שיפיל לנו את הספק פנקייק ספק סופלה הזה. אחרי 20-25 דקות זה מה שתקבלו:

DSC04492

אם אנחנו מכינים את הפנקייק על האש – זה הזמן לרסס מעט ספריי שמן על המחבת, להנמיך את האש, ליצוק את הבלילה על המחבת, ולכסות בעזרת מכסה (אין צורך שיהיה הרמטי, רק שישמור כמה שיותר חום בפנים).

DSC04194-001

אחרי 10 דקות החלק העליון יהיה קצת יותר מבעבע וקצת יותר יבש:

DSC04198-001

נהפוך, נטגן עוד כ- 5 דקות, וזהו.

DSC04199

עכשיו, את שני הגרסאות, אפשר לחתוך במחבת או בצלחת לרבעים או יותר, בכל מקרה אפשר לפזר כאן קצת סוכר, אבקת סוכר, או כל מה שבא לכם על הפנקייק שלכם.

DSC04494

שתהייה לנו שבת שקטה שקטה ושלווה שלווה. מגיע לנו.

אין לי זמן לסיפורים

פנקייק הולנדי
3 ביצים
שתי כפות סוכר
חצי כוס חלב
חצי כוס קמח (עדיף קמח לחם) + כפית אבקת אפייה
תמצית וניל

מחבת מתכת כבדה עם ידית עמידה בחום (אם מכינים בתנור) / מחבת בעלת ציפוי איכותי אם מכינים על הכיריים

באם מכינים בתנור, מחממים את התנור ל- 220 מעלות, ואת המחבת הכבדה מניחים על הלהבה הכי גבוהה. באם מכינים על הגז, מניחים את המחבת על הלהבה הבינונית.

מקציפים כ- 2 דקות את הביצים עם הסוכר עד שמתחיל להיווצר קצף, ומוסיפים את שאר המרכיבים. מערבלים עוד כ- 5 דקות.

משמנים מעט את המחבת בעזרת ספריי, יוצקים את הבלילה ומכניסים לתנור לכ- 20-25 דקות, עד שמשחים לחלוטין ומתנפח מעט.

אם מכינים על הגז – יוצקים על המחבת את הבלילה ומכסים את המחבת. אחרי כ- 10 דקות (כשהצד העליון מתייבש ונעשה מעט עם בועות), הופכים ומטגנים עוד כ- 5 דקות.

מגישים עם אבקת סוכר / סוכר / מייפל / כל מה שמתאים לפנקייק רגיל…

22 תגובות בנושא “פנקייק, הגרסה ההולנדית”

    1. יש לי אהבה גדולה לשפה ההולנדית… המדינה האירופאית היחידה שיודעת לבטא את שם המשפחה שלי נכון!!!

      כבר חשבתי שחטפת קסאם או משהו דומה… אידה כיף לראות אותך כאן!

  1. אני ממש נהנית ממה שאתה כותב. קודם כל מהמתכונים שעשיתי והיו הצלחה. שנית מהדרך בה אתה מסביר, מראה בצילומים, מנסח, כאילו אני עומדת לידך במטבח ופשוט רואה צעד צעד מה עושים. תודה.

    1. האמת שכשאני חושב על זה, המתכון שממנו הכנתי את הפנקייקים בפעם הראשונה קרא לזה ״פנקייק גרמני״ (German Pancake) ורק מתכונים אחרים שחיפשתי (בכדי למצוא את הגרסה הכי טובה…) קראו לפנקייקים האלה ״Dutch Baby Pancakes".

      כשאני חושב על זה עכשיו, יכול להיות שמישהו התבלבל עם ה- Pofertjies (מקווה שלא התבלבלתי באיות) המצויינים, שהם בעצם ״תינוקות של פנקייקס״, לא? יכול להיות שזו אותה בלילה…

      ד״ש להולנד (כנראה המדינה האירופאית הכי אהובה עלי – ביקרתי שם כבר עשרות פעמים).

      יובל

  2. כל המשפחה עוד ישנה ואני הולכת להכין את הבלילה, גם בבית של הורי- היקים- היו מכינים פנקייק כזה, תודה!

  3. שלום יובל,

    פעם ראשונה שנתקלתי בבלוג שלך ( :. עדיף מאוחר מאשר לעולם לא.

    ביום שבת הבא בבוקר נתענג על תינוק הולנדי דשן.

    ניתקלת במתכון שבו הפנקייק עשוי מקמח כוסמת?

    גוני

    1. אהלן גוני,

      ספרי איך יצא…

      לגבי פנקייק כוסמת – לא, מעולם לא נתקלתי, אבל האמת שאני די מפגר בכל הנושא של שימוש בקמחים… יש לי כל כך הרבה להשלים (הנסיון שלי עם קמחים מתרכז בקמח רגיל, קמח לחם וקמח שיפון) ולהתנסות, כמו קמח כוסמת, קמח כוסמין (אין קשר) ועוד כל מיני…

      יובל

      1. הכנתי הבוקר, במחבת.

        יצא עבה, דשן וטעים. התפעלנו מהתפיחה היפה במחבת.

        נשרפו לי קצת, אבל לא פגם בטעם. בת העוד מעט 10 הזמינה שוב לשבת הבאה בבוקר.

        תודה לך!

        גוני

        1. אהלן גוני,

          אני דווקא מת כשהם טיפטיפונת נשרפים לי… הילדים פחות, אז אנחנו מסכמים שפעם בכמה זמן מותר לאבא לאכול קצת שרוף אבל בשאר הפעמים הם מקבלים את מה שהם אוהבים.

          ד"ש לבת העשר – תמסרי לה שיש לה טעם טוב 🙂

          יובל

  4. נהדר מאד מוצלח תודה יובל!! ודווקא מאוד נפוץ במסעדות (ממש כמו שפיצה נפוצה אצלנו) בכל רחבי הולנד כשטיילתי שם אכלתי בצהריים ובערב\ ולפעמים גם בבקר – פנקייק . יש להם גם פנקייק עם שינקן ופאן קייק עם בייקון או גבינה צהובה וגו' כמובן ללא סוכר תמיד משביע ולא יקר
    יש לך אולי מתכון של פאן קייק ללא סוכר?

    1. אהלן,

      ההולנדים יודעים איך לחיות… למרות שהמטבח שלהם בכללותו לא ממש מחדש או מפתיע, יש להם כמה נקודות זכות!

      לגבי פנקייק בלי סוכר – אין לי, אבל הייתי מנסה את אותו מתכון בלי סוכר עם כמות מתאימה של תחליף סוכר שעמיד בבישול (כגון סוכרלוז או תחליף דומה). יכול להיות שהמרקם לא יהיה בדיוק אותו דבר, אבל לדעתי הוא לא ייפגע יותר מדי.

      יובל

  5. יש לי שאלה שחצי קשורה, כתבת חום של 220 מעלות האם בטורבו? הגעתי למסקנה שאני לא עובדת מספיק נכון עם התנור ,מיד שמה על טורבו ואולי זה הורס את האפייה. האם עדיף חימום למעלה או למטה או שניהם? תודה רבה!

  6. לא יצא טוב.

    הטעם היה ממש ביצי ועל אש בינונית (להבה נמוכה) הפנקייק התחיל להשרף אחרי 6 דקות.
    למרות שערבבתי קצת יותר מ5 דקות הפנקייק היה דחוס מבפנים.
    אולי כל זה בגלל שהכנתי במחבת…

    1. יכול להיות שזה בגלל ההכנה במחבת, הדרך הכי טובה להכין את הפנקייקים האלה היא בתנור…

להגיב על לונה לבטל

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.