בשארית כוחותיו ותאניו של הבלוגר

לא משנה מה ומתי, ברגע שמישהו בסביבה שומע שאני עוסק (בחיים האמיתיים שלי, כלומר מחוץ לבלוג) בתחום האינטרנט, מיד עולות שאלות כגון "תגיד, איזה אנטי וירוס / מחשב נייד / מסך / הארד דיסק / מנוי לאתר פורנו" לקנות? ולא משנה כמה אני אסביר שאני בכלל לא מהתחום של מיחשוב אישי, שגם אני פונה ל- Help Desk בעבודה כשה- Word שלי לא עובד על הנייד, עדיין יתנו לי את המבט הזה של "אה, אז לא בא לך לעזור לי, הא? מנייאק".

ובחזרה לחיים הלא אמיתיים שלי, תקופת החגים מהווה תקופה לא קלה למי שסביבתו יודעת שהוא עוסק באוכל – כולם מחפשים איזה מנה עיקרית מעניינת, קינוח מעניין, מנה ראשונה לא סטנדרטית, והכתובת הראשונה היא הבשלן / בשלנית התורנית.

אני מת על זה.

אני אוהב "לראיין" את מי שמבקש ממני בכדי להבין בדיוק מה אוהבים אצלו, מה לא, מה בא לו, כמה זמן יש לו להכין… ומאז שיש לי בלוג זה בכלל פשוט (לבשל פשוט), אני יכול להפנות למתכון הרלוונטי, והופ – זכיתי בעוד חבר מאושר.

ובכל מקרה יש לי סטוק של לא מעט מתכונים שמשמשים כבסיס איתן לכאלה שמחפשים "משהו אחר". לדוגמה, הכנאפה עם ריקוטה תוצרת בית וסירופ דבש-לימון יכולה להפוך בקלות לקינוח לראש השנה עם תוספת של תפוחים מיובשים, והמתכון למוס השוקולד הקליל יכול להתאים לכל חג ולכל אירוע, ומאחר ושוקולד הולך מעולה עם דבש, הרי שהחלפת חלק מהסוכר בדבש ואולי אפילו תוספת של קצת שקדים מסוכרים (מזכיר למישהו טובלרון?) יכול להפוך גם את הקינוח הסטנדרטי הזה למשהו שמתאים מאוד לסיום ארוחת ראש השנה הקרובה.

המתכון הנוכחי אמנם לא הוכן לטובת ארוחת ראש השנה, אבל עם שינויים קלילים מאוד יכול להוות את הקינוח הבא שלכם. עונת התאנים ממש ממש קרובה לסיומה, וזו ההזדמנות שלכם להכין משהו שונה וקליל שיקנה לכם כמה נקודות זכות במשפחה. המתכון הזה הומצא לארוחה אצל חברים כשהיה לי ממש מינימום זמן להכין משהו, ומאחר ובעל הבית אוהב תאנים (הפוסט הקודם-קודם היה על קינוח שמבוסס על תאנים טריות שהוכן לכבודו)

DSC09271

יאללה – לעבודה – תאנים טריות ממולאות בקרם גבינה וקראמבל של דבש ושקדים במרק דובדבנים, נענע ודבש. נשמע מסובך? להגיד את זה לוקח יותר זמן מלהכין את המנה הזו. טוב, אני מגזים קצת, אבל זה כמעט נכון. אמנם המרק מורכב משלושה חלקים שונים שצריך להכין אותם בנפרד – קראמבל, קרם גבינה ומרק דובדבנים, אבל כל אחד מהחלקים מוכן בצ'יק צ'ק ובמינימום הכנה, והמחמאות שתקצרו בסוף שוות את הטיפה'לה מאמץ הזה. באחריות. וכשתגידו לכולם שזה אפילו דל שומן, אפילו הדודה הפולניה שלכם שטוחנת בלי הכרה ומתלוננת על זה שהיא לא מצליחה להרזות תיתן לכן נשיקה רטובה משהו גועל נפש דה-לוקס.

נתחיל בהכנת הקראמבל, שצריך קצת קירור לפני ההכנה, על ידי זה שנכניס לקערת בלנדר או מעבד מזון 2/3 כוס קמח, שלוש כפות קוואקר (שיבולת שועל), חצי כפית קינמון, קורט מלח ושתי כפות סוכר, ונפעיל את מעבד המזון עד שתתקבל תערובת אחידה. נוסיף שלוש כפות שקדים מולבנים גרוסים, שתי כפות דבש ו- 100 גר' חמאה קרה.

DSC09239

נפעיל שוב את מעבד המזון בפולסים עד שמתקבלת תערובת פירורית, שמתאחדת לבצק כשמגלגלים אותה בין האצבעות.

DSC09241

את התערובת הפירורית נכסה ונכניס למקרר.

עכשיו, כשהתפנינו מהחלק הכי מסובך של המתכון, נכין את מרק הדובדבנים.

לתוך סיר סיר ניצוק צנצנת אחת שלמה של דובדבנים חמוצים בסירופ, ונוסיף ארבע כפות דבש ועוד שתי כפות אלכוהול – אפשר להוסיף ברנדי, רום, וודקה, אבל שום דבר עם טעם "חזק" כגון ליקר פירות או משהו דומה שיאפיל על טעם הדובדבנים או הדבש.

נחתוך כ- 10 עלי נענע שטופים לרצועות דקות. לא סתם רצועות דקות, אלא "שיפונאד". כן כן, גבירותיי ורבותיי, מהיום על תאמרו "סרטים" או "רצועות דקות", אם אתם באמת רוצים להרשים, תגידו שבמרק יש שיפונאד של נענע ומיד הרמתם את המנה הזו כמה רמות למעלה.

אז איך משפנאדים? מאוד פשוט. מניחים את עלי התבלין אחד על השני בצורה מסודרת.

DSC09244

נגלגל את העלים בצורה הדוקה ומסודרת לאורכם ונחזיק בהם היטב בקצות האצבעות.

DSC09245

ועכשיו, עם סכין חדה – אחושלוקי חדה, נחתוך לאורך הגליל בתנועות מהירות וללא הססנות רצועות דקיקות-דקיקות.

DSC09251

וואלה! שיפונאד. על הטכניקה הזו אפשר לחזור כמובן עם כל עשב תיבול רחב עלים – בזיליקום, פטרוזיליה, כוסברה, מרווה – מה שתרצו. חיזקו ושאפנדו.

את הרצועות נכניס לתוך הסיר ונערבב היטב.

DSC09254

כשאני הכנתי את המנה הוספתי גם למרק הדובדבנים שלוש פולי טונקה שנחתכו לשלושה חלקים כל אחד, שנתן למרק הדובדבנים גם טעם שקדי מודגש – שאני חייב לציין שלמרות שאני מת על שקדים ומרציפן, לא השתגעתי עליו, אבל אני משאיר לכם את ההחלטה להוסיף או לא, אם יש לכם בבית. הטונקה הוא צמח שמגיע מאיזור הקריביים, שלפולים שלו יש טעם שמשלב שקדים ווניל, שמשתמשים בו בעיקר למתוקים (בגלל ריח וטעם המרציפן המהמם שלו), אבל גם בתבשילים אחרים כגון מנות צלי ומנות נוספות. זה הזמן גם לספר לכם שהטונקה, בצורתו הטבעית כשקוטפים אותו, הוא מסוכן מאוד לאדם – הוא מכיל חומר שנקרא "קומארין", שהוא חומר נוגד קרישה חזק מאוד שיכול להרוס לכם את הכליות. אז מה פתאום אני ממליץ לכם להשתמש בו? אחרי שמשרים את פולי הטונקה באלכוהול ומייבשים אותם, נשארים בהם עקבות בכמות קטנטנה ולא מזיקה של קומארין.

נביא את כל הכבודה הזו לרתיחה, נטעם ונבדוק אם צריך להוסיף עוד דבש. את המרק אנחנו מגישים קר מאוד, מה שאומר שרמת המתיקות שלו צריכה להיות קצת גבוהה – הקירור גורם למתיקות להיות טיפונת פחות מורגשת. בקיצור, תגיעו לרמת מתיקות טובה ועוד קצת מזה.

נוריד מהאש, נביא לטמפ' החדר ונכניס למקרר.

בזמן שהמרק מתקרר נכין את קרם הגבינה – נניח בקערה 250 גר' גבינה לבנה מסוג טוב טעם, טבורוג, כנען או אפילו סימפוניה 5% ודומיה. נוסיף לה שתי ארבע כפות דבש, מעט תמצית וניל (איכותית, אל תתקמצנו, תוציאו את המקורמיק או את משחת הווניל שלכם!), ביצה אחת וכף של קורנפלור. נוסיף גם חצי כוס של חמוציות או צימוקים או תערובת של צימוקים ותפוח עץ מיובש וקצוץ.

DSC09236

נערבב את כל הכבודה הזו, נטעם ונשפר טעמים (צריך עוד דבש?) וניתן לה לנוח בזמן שאנחנו מבצעים ניתוח קליל בכוכבת הערב.

DSC09262

ועכשיו לכוכבת האמיתי של הקינוח – התאנה. כשאתם בוחרים את התאנים, וודאו שאתם בוחרים תאנים גדולות ואדומות-שחורות, אפילו כאלה שבמגע אתם מרגישים שהן רגע אחד לפני התפוצצות – הן מתפוצצות מטוב ומסוכר, ואת כל הטוב הזה (לפנק, לפנק, לפנק!) אנחנו רוצים אצלנו במנה.

נקטום לתאנים את הראש בערך בגובה רבע מהתאנה. את הכובעים תרגישו חופשי לנשנש, אנחנו לא צריכים אותם.

DSC09257

בעזרת כפית, נוציא את כל החלק הפנימי ("התולעים") ונשאיר רק את ציפת הפרי החיצוני.

DSC09261

נמלא כל תאנה כמעט עד סופה בקרם הגבינה (נשאיר מרווח של כחצי ס"מ).

DSC09264

נוציא את פירורי הבצק שלנו מהמקרר. ניקח ביד שמאל (או ימין, אם אנחנו איטרי יד ימין או שאנחנו סתם שמאליים) תאנה, וביד ימין כמות בצק בגודל של כאגוז מלך. נסגור את התאנה עם פירורי הבצק ונהדק בעדינות. נניח על תבנית (עדיף פרספקס) משומנת בעדינות עם ספריי או בעזרת נייר סופג ספוג במעט מאוד שמן.

DSC09266

עד כאן, ההכנות. עד ההגשה אפשר לשמור את כל החלקים השונים של הקינוח במקרר.

כ- 30 דקות לפני ההגשה, חממו תנור ל- 200 מעלות. כ- 15 דקות לפני ההגשה, כשהתנור כבר חם, נכניס את התאנים לאפייה של כ- 15 דקות, או עד שהן משחימות וקריספיות מלמעלה.

נניח בצלחת הגשה מתאימה (צלחת מרק או צלחת שטוחה עם שוליים גבוהים) כשליש מצקת של מרק הדובדבנים, ועליו נניח שתי תאנים חמות.

לא צריך יותר כלום – המשחק של הקריספיות של הקראמבל עם הרכות של התאנים והקרמיות של קרם הגבינה, יחד עם משחק ה-"קר-חם" של התאנים ומרק הדובדבנים פשוט כיף.

DSC09270

אתם יכולים להוסיף כדור גלידה ווניל איכותית או כף מפנקת של שמנת מתוקה מוקצפת עם קצת סוכר, אבל זה באמת לא חובה – רק אם בא לכם באמת לפנק, לפנק, לפנק.

ושתהיה שנה מעולה לכולנו! שנה של בריאות, ואושר, ועושר, והרחבת אופקים, וזמן פנוי בדיוק כמה שרוצים, ואוכל טוב, בין אם שמבשלים לבד ובין אם שמישהו אחר בישל לכם, בין אם רק לכם ובין אם לכם ולעוד 400 אורחים במסעדה. ושנה טובה, ושייתמו אויבנו ויסתלקו שונאינו וגו'.

אין לי זמן לסיפורים

תאנים טריות חמות ממולאות בקרם גבינה עם קראמבל על מרק דובדבנים קר
לקראמבל:
2/3 כוס קמח
שלוש כפות קוואקר
קורט מלח
שתי כפות סוכר
100 גר' חמאה קרה, חתוכה לקוביות
3 כפות שקדים מולבנים גרוסים

לתאנים במילוי קרם גבינה:
כ- 24 תאנים טריות
250 גר' גבינה – טוב טעם, טבורוג, סימפוניה 5%
4 כפות דבש
מעט תמצית וניל
ביצה
כף קורנפלור
חצי כוס חמוציות מיובשות, צימוקים או תערובת של צימוקים ותפוחי עץ מיובשים קצוצים

למרק דובדבנים:
צנצנת דובדבנים משומרים בסירופ
10 עלי נענע
ארבע כפות דבש
שתי כפות ברנדי / וודקה / וויסקי

מכינים את הקראמבל:
טוחנים במעבד מזון את הקמח, הסוכר, המלח והקוואקר. מוסיפים את החמאה והשקדים ומערבבים על ידי "פולסים" של מעבד המזון עד לקבלת תערובת פירורית. מוציאים ומקררים במקרר.

מכינים את מרק הדובדבנים:
יוצקים את תוכן צנצנת הדובדבנים לסיר, חותכים את עלי הנענע לרצועות דקיקות (שיפונאד) ומוסיפים לסיר. מוסיפים את הדבש והאלכוהול. מביאים לרתיחה, טועמים ומתקנים טעמים (בעיקר רמת המתיקות – המרק צריך להיות יחסית מתוק).

מכינים את התאנים הממולאות:
מערבבים היטב את כל חומרי קרם הגבינה (למעט התאנים כמובן). קוטמים כל ראש תאנה בסביבות רבע הגובה, ומוציאים את לב התאנה בעזרת כפית. ממלאים בקרם הגבינה ומכסים בקראמבל בכמות המקבילה לגודל של אגוז מלך. ממש מיד לפני ההגשה, אופים את התאנים בתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות כ- 15 דקות או עד שמשחים.

הגשה:
יוצקים בצלחת עמוקה מעט כשליש מצקת של מרק הדובדבנים הקר ועליו כשתי תאנים אפויות.

10 תגובות בנושא “בשארית כוחותיו ותאניו של הבלוגר”

  1. וואוו יובל, מה שאתה יצרת כאן! איזה יופי!
    כבר יכולה לתאר לי את הטעם המופלא בשילוב של הקראנצ'יות של הפירורים…. חבל"ז.
    מתכון משגע!

    לייק מאד מאד!!

  2. יובל, ה"פשוט" הזה פשוט כפי שאתה פשוט. וזה לא פשוט בכלל.
    אוהבת מאוד את הפוסטים שלך את שנינותך ואת "חמידותך".
    רק שאלה אחת קטנה. האם , בנוסף ל"כובעים" של התאנים אפשר לאכול גם את "התולעים"?
    "פשוט" לא הצעת זאת. :-)))
    שנה טובה גם לך שף אינטרנט חמוד והמון בריאות.

    1. היי ורד,

      איזה כיף שאהבת!

      אני באמת לא חושב שהקינוח הזה כזה מסובך…

      לגבי התולעים – בוודאי שכן, זה החלק הכי טעים בתאנה…

  3. יובל, זה נראה מדהים !!! אני חולה על תאנים בכל צורה, ואני מבקשת- תתחשב , זה לא יפה לתת כל כך הרבה מתכונים שווים, אתה מכניס את הקוראים לויבראציות, ולבטים קשים מדי … קשה, קשה ….

  4. אינעל אחותך הצולעת.
    לבוא לי עכשיו עם המתכון הזה זו זנות בע"מ.
    יש לי קרייב היסטרי לתאנים בכל צורה.
    מה, לא ידעת????
    ביס, רק ביס אני רוצה.
    אין לך מושג מה הייתי מוכנה לתת בתמורה….

השאר תגובה