אם כל חטאת, אבל גם כשרה לפסח. אמן.

בשבועיים האחרונים פנו אלי שתי חברות טובות על מנת שאעזור להן עם תפריטים – האחת לארוחת הסדר שמארחת אצלה עדי, שהיא אחת הנשים היפות בתבל וגם במקרה אשתו של אחד החברים שלי מהמילואים והשנייה חברה של שתחיה ושלי שהתכוונה לארח אצלה ארוחת יומולדת והיא רצתה "לחדש קצת את התפריט".

האמת שזה כיף גדול מצד אחד לתכנן תפריט יחד עם מישהו, כי צריך להביא המון פרמטרים שלרוב אני לא מתייחס אליהם כי אני מכין תפריט לעצמי – כמה בא לבנאדם לעמוד ולבשל? כמה אנשים, מה הם אוהבים, מה הם לא אוהבים? מיכל לדוגמה נדרשת להקפיד על כשרות ואני, חרמנא ליצלן, אמנם מקפיד שהכשרות, אפעס, תישאר בחוץ. בקיצור – אתגר לא קטן, אם מביאים בחשבון גם את העובדה שאני את המתכונים שלי מכיר ומכיר גם ביכולות שלי ובמגבלות שלי (כן! יש כאלה! נשמע מוזר, גם לי נשמע די מוזר, אבל אפילו לי יש חסרונות). מצד שני זו גם אחריות לא קטנה. אם זה לא יצליח, אני הסתבכתי – בעלה של עדי הוא הרב-סמל בפלוגה שלי, אם הרוסטביף לא מצליח אני ישן בתוך קומבינזון במילואים הבאים, ולא בשק-שינה. מצד שני, אם משהו לא מצליח בארוחת יום ההולדת של החברה השנייה, שהיא גם עורכת-משנה (אם אני לא טועה בהגדרת התפקיד) במקומון כאן באזור, הרי שבגיליון הבא יש תמונת פפראצי מפוברקת לחלוטין שלי אונס חתול, או גרוע מכך, ישן במהלך אימון בצאלים בתוך קומבינזון.

בסביבות פורים קיבל נציב תלונות קוראי-הבלוג תלונות מסוג "איך לא נתת מתכון לאוזני המן?", "כל הבלוגים נתנו אוזני המן, מה איתך?". העובדה שאני שונא פרג מצד אחד (זוכרים?) והעובדה שאני מנסה לבשל דל שומן (ולאפות דל שומן זה בעייתי עד בלתי חוקי בעליל) לא עולות בקנה אחד עם התלונות האלה, אז לאחר ישיבות אין ספור ודיונים ארוכים אל תוך הלילה שנערכו בתקופת פורים, החלטנו ארבעתנו (הוא, אני סמי וסחבק) לתת את המענה הטוב ביותר לנושא, והתעלמנו.

השבוע כבר לא יכולתי להתעלם. פנו אלי כמה וכמה קוראי בלוג, מי באימייל ומי בצ'ט ומי בטלפון, ודרשו שאתן דעתי לנושא הבעייתי יותר בסדר הפסח. גם משפחות שלא אוכלות קינוח בארוחות המשפחתיות שלהן לעולם, נכנסות לוויברציות כשמגיע פסח – ופתאום גם אלה שאוכלים מקסימום סלט פירות מקופסת שימורים בארוחת יום ההולדת הכי חגיגית רוצים קינוח שמורכב מעוגה בשלוש שכבות ומוס בשמונה שכבות, ושיהיה כשר. נכון, טחנו לפני רגע כבשה בלגית נמוכה ברוטב שמנת, אבל הקינוח – חייב להיות כשר למהדרין.

לפני שאני נותן לכם מתכון לקינוח כשר למהדרין בהשגחת הרבנות, או לפחות בהשגחתי, בקשה אחת לי לקהל הקדוש הקורא פוסט זה – לכו תבדקו במגרות ותוודאו שהמנוי שלכם לשח"ל בתוקף. אם לא, שמעתי שגם נטל"י עושים אחלה מבצעים. ולדיאטנית שלי – אם מערכת היחסים בינינו חשובה לך, אל תקראי את הפוסט הזה, זה מנוגד לכל מה שחינכת אותי בשלושת השנים האחרונות, אבל מה אני אעשה, הקוראים לחצו, ונשברתי.

יאללה – לעבודה – עוגת שוקולד דקדנטית לחלוטין ופשוטה להכנה שזה כמעט לא חוקי כמו שהעוגה עצמה לא חוקית, שמה שמדהים הוא שאין בה טיפה אחת של קמח, ושהיא בעצם מין סוג של "גם וגם" – גם עוגת שוקולד וגם עוגת מוס שוקולד, והכול בכרטיס אחד.

DSC06348

נפצח בשש ביצים שלמות בתוך קערת המיקסר יחד עם חצי כוס סוכר וקורט מלח. נוסיף כף תמצית וניל איכותית או חצי כפית גדושה של משחת ווניל.

DSC06319

נקציף את הכבודה הזו במשך 10 דקות במיקסר, עד שתתקבל קציפה "גבוהה" ובהירה – הקערה ממש תתמלא בקציפה.

DSC06324

בינתיים נמיס שוקולד. שוקולד רגיש מאוד לטמפרטורה, הוא נמס בטמפרטורה נמוכה יחסית, ונסרף לחלוטין בטמפרטורה נמוכה יחסית. עקב כך ובהתאם לזאת, שוקולד חייבים להמיס בצורה עדינה מאוד – האחת נקראת "באן מארי", או "האמבטיה של מארי" בתרגום חופשי מצרפתית, היא להניח את השוקולד בקערת מתכת ואת קערת המתכת על סיר המכיל מים רותחים. אדי המים הרותחים (אין מגע של מים עם תחתית הקערה) מחממים לאט לאט את הקערה ואתה השוקולד, וממיסים אותו. בצורה הזו אנחנו שולטים כל הזמן במהירות ההמסה של השוקולד.

דרך אחרת, מודרנית קצת יותר, היא להשתמש במיקרו – מכניסים את השוקולד למיקרו ומפעילים ל- 30 שניות על עוצמה גבוהה. מוציאים, מערבבים מעט ומחזירים ל- 30 שניות נוספות. יכול להיות שבפעם הראשונה ואפילו השנייה שתוציאו את השוקולד מהמיקרו הוא עדיין יהיה נוקשה – אל תיפול רוחכם, תכניסו את השוקולד שוב ולאט לאט תיראו איך הוא נמס לו. הפיתוי הוא רב להפעיל את המיקרו לפרקי זמן ארוכים יותר, אבל תעשו לעצמכם טובה – 30 שניות כל פעם עם ערבוב בין מחזור חימום אחד לשני.

בקיצור, נמיס לנו 400 גר' של שוקולד מריר משובח. מה זה משובח? רמת האיכות של השוקולד נמדדת בכמות מוצקי הקקאו שיש בו – השאר הן תוספות כגון חמאת קקאו, סוכרים, חלב או שמנת (בשוקולד חלב) ותוספות טעם ומרקם נוספות. ככל שיש פחות תוספות ויותר מוצקי קקאו, אחוזי מוצקי הקקאו עולים כמובן ולשוקולד יהיה טעם מריר ושוקולדי-עמוק יותר. למתכון הזה אני ממליץ לכם להשתמש בשוקולד בעל לפחות 60% מוצקי קקאו.

אחרי שהשוקולד הומס לחלוטין, נוסיף לו 300 גר' חמאה ללא-מלח ונערבב היטב, עד שהחמאה מתמוססת לגמרי. נערבב אותה היטב עם השוקולד. זה הזמן גם להחליט האם אנחנו רוצים להפוך את העוגה למיוחדת אפילו עוד יותר, במחיר וויתור קצת על הטון השוקולדי, על ידי הכנסת כינור שני לתזמורת – אפשר להוסיף ברגע זה נותני טעם לשוקולד שיוסיפו מימד נוסף של טעם – החל מתמצית שקדים או ליקר אמרטו, עבור דרך מעט גרידת תפוז, וכלה בתוספות מטורפות כגון מעט זרעי אניס טחונים או אפילו פלפל שחור גרוס או צ'ילי גרוס. התוספת האחרונה תהפוך את העוגה למדהימה ומורכבת, אבל משמעותה גם שילדים כנראה לא יוכלו לאכול אותה.

זה הזמן גם להדליק את התנור ל- 180 מעלות.

DSC06321

כאשר אנחנו ממיסים את החמאה, אנחנו גם מורידים את הטמפרטורה של המסה כולה – אני אוהב להמיס את החמאה כאשר השוקולד כבר לא על ה-"באן מארי" אלא אחרי שהוא סיים להתמוסס לגמרי. הטמפרטורה שלו תהיה גבוהה יחסית, וכאשר נערבב את החמאה פנימה, היא תתמוסס לה תוך כדי שהיא תקרר מעט את השוקולד.

נאחד את שתי המסות יחדיו תוך כדי שאנחנו מנסים לשמור על מקסימום אווריריות של קציפת הביצים.

DSC06325

בסיכומו של דבר, לאחר לא מעט תנועות קיפול, מתקבלת מסה אחידה ונפוחה יחסית.

DSC06327

ניצוק את התערובת לתבנית קפיצית משומנת בקוטר 26 או 24. אפסנו בתנור לכ- 25-35 דקות, עד שהעוגה אפויה בשליש החיצוני שלה, והמרכז שלה עדיין מעט נוזלי – ניתן לראות בתמונה בצורה ברורה שהחלק הפנימי של העוגה לא נאפה במלואו (כאשר מרעידים את התבנית המרכז עדיין רוטט). נצנן את העוגה בחוץ כשעה, ונשלח אותה להירגע במקרר עוד כ- 4 שעות לפחות.

DSC06348

בזמן שהעוגה נרגעת לה במקרר נוכל להחליט עם מה להגיש אותה – האופציה הפשוטה והקלה ביותר היא להגיש אותה עם קצפת שהוקצפה "שלושת-רבעי" (כלומר, עד שמתקבלות גבעות רכות ולא עד לקבלת קצפת נוקשה) – אפשר להוסיף לקצפת רק אבקת סוכר למתיקות מאוד מעודנת, ואפשר גם לפנק אותה עם תוספות טעם כגון מעט ווניל איכותי או ליקר מיוחד כגון קלואה (ליקר קפה), אמרטו (ליקר שקדים) או פרנג'ליקו (ליקר אגוזי לוז).

אופציית הגשה מצויינת אחרת היא להגיש את העוגה עם רוטב תותים הנקרא "קולי". קולי הוא רוטב העשוי מרסק פירות ומסירופ סוכר, כך תוכלו למצוא קולי תות, קולי פטל ואפילו קולי קיווי וקולי עגבניות. בכל מקרה, הקולי ייתן חמצמצות וטריות מעניינת שתשבור את הכבדות והמורכבות של עוגת השוקולד.

נניח לנו בסיר כ- 300 גר' תותים שטופים היטב, פרוסים לרבעים, ללא החלקים הלבנים של התות, אם יש כאלה. נוסיף גם 1/3 מים ושתי כפות סוכר.

DSC06328

נביא לרתיחה על אש גבוהה וננמיך את האש.

DSC06332

נערבב היטב, ונבשל כ- 3 דקות בלבד. אם שכחתם, אנחנו לא מבשלים ריבה אלא רוטב שאמור להשאיר את טעמי הפרי הטריים בצורה בולטת, כך שהבישול צריך להיות קצר ומהיר.

נטחן את הרוטב בבלנדר או במיקסר יד ונצנן 3 שעות לפחות (עדיפות ללילה שלם במקרר).

DSC06338

כאשר אתם מגישים את העוגה, הניחו מנה על צלחת והוסיפו קצפת או רוטב תותים על חלק מהעוגה. דרך אגב, אם החלטתם ללכת על קצפת בטעם נייטרלי, אתם יכולים ללכת על "גם וגם" – גם קצפת וגם רוטב תותים.

אם לא "נדבר" לפני החג – אני רוצה לנצל את ההזדמנות ולאחל לכם, לכולכם, גם אלה שקוראים כל פוסט וגם אלה שבמקרה הגיעו לפוסט הזה עקב חיפושים אחרי הקינוח ה-"נכון", חג חירות שמח, כשר למי שמקפיד, וקצר למי שלא מקפיד.

אין לי זמן לסיפורים

עוגת שוקולד ללא קמח
6 ביצים שלמות
חצי כוס סוכר
קורט מלח
כף תמצית וניל / חצי כפית משחת וניל
400 גר' שוקולד מריר, לפחות 60% מוצקי קקאו
300 גר' חמאה

מקציפים את הביצים עם הסוכר, המלח והווניל כ- 10 דקות. ממיסים במקביל את השוקולד והחמאה. מאחדים את שתי המסות בזהירות. אופים כ- 25 דקות ב- 180 מעלות, עד שהשליש החיצוני של העוגה יציב אך המרכז עדיין מעט נוזלי. מצננים כשעה ואח"כ מקררים במקרר 4 שעות לפחות.

קולי תות
כ- 300 גר' תות נטו (בערך סלסילה של 500 גר')
1/3 כוס מים
שתי כפות סוכר

חותכים את התותים לרבעים ומשתדלים להסיר את רוב החלקים הלבנים. מניחים בסיר יחד עם המים והסוכר ומבשלים על אש גבוהה עד לרתיחה. מנמיכים את האש מערבבים היטב. מבשלים כשלוש דקות נוספות וטוחנים לרוטב דליל בעזרת בלנדר או בלנדר יד. מקררים במקרר 3 שעות לפחות.

20 תגובות בנושא “אם כל חטאת, אבל גם כשרה לפסח. אמן.”

  1. אני באמת אכין אותה בתרמומיקס שלי כי כי אין כמו קמח לוז, אתה יודע (וכן, זה בקצה ה- נה ונה ונה נה….)
    מי אמר שיש לי נשמה טובה, אה?

    ולא, אני לא מאחלת לך כעת חג שמח כי חסר לך שלא תדבר איתי לפני החג (אני מה זה מקסימה הבוקר, אה?…. ממש כפרה לאומית…. זה בהמשך ל"שם של זהב מאמש…)
    🙂
    תגיד איך עושים סמל של שטן בקלידים?
    תתכונן, יום חמישי מתקרב (ונראה אותך מבריז…. )

  2. מיעולללללללה!!!
    מה אתה עושה לי מה???? רק סיבכת אותי יותר עכשיו!!
    חייבת לקחת החלטה על הקינוח!!!

    יום מתוק לך 🙂

  3. רק מהמראה של העוגה אני יודעת שהיא לגמרי לטעמי.
    השידרוג שלה יחד עם הקולי תותים משגע.
    חג שמח יא הורסססססססססססס 🙂
    (אני לומדת מהר, אתה רואה?)

  4. רשע. אני מתה על עוגות שוקולד כאלה, ובכלל לא צריך את תירוץ-פסח-העלוב בשביל להכין אותן. עוגה נפלאה.

    נטלי

  5. גיבור ,
    פשוט נראה טוב ומהיר ..יש דילמה , ללכת על הפבלובה או העוגה 🙂
    אורן

    1. אתה יודע שכשיש דילמה אין דילמה – תכין את שניהם… הקולי דרך אגב ישרת גם את עוגת השוקולד וגם את הפבלובה נאמנה, והקרם / הקצפת של הפבלובה ישרת גם את עוגת השוקולד…

  6. כשאתה צודק אתה צודק , ככה יסגור גם את הפינה של הקטנים שיהיו בעניין השוקולד …

  7. לילה טוב!
    אני גם מהמתלבטות בנוגע לאיזה עוגה להביא בתור אורחת לליל הסדר וזה באמת ענה לי על כל ציפיותיי! תודה לך shila

  8. הגעתי במקרה, מתכוונת להישאר 🙂
    נהניתי לקרוא ובטוחה שכולנו (פה אצלנו בבית) נהנה לאכול.

    חג שמח

  9. נשמע מצוין, ואפילו לא נורא שחיתותי (ראיתי עוגות עם חצי קילו שוקולד ויותר…)
    יש לך טעות בקולי תות- 1/3 כוס מים ולא סוכר 🙂
    חג שמח (וקצר 😉

  10. האם את הקולי תות אפשר להכין מתות קפוא?

    האם אפשר להחליף את התות בדומדמיות קפואות?

    1. אהלן אורנה,

      לדעתי אין שום בעיה, אפשר להחליף גם בתות וגם בדומדמניות, האתגר היחיד הוא עם מתיקות / חומציות, יכול להיות שתצטרכי לשחק עם כמויות המים / סוכר בקולי.

      יובל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.