כשהתחליף עולה על רבו

אני לא חסיד גדול של תחליפים. “חצילים בטעם כבד” לא עושים לי חשק (אם כבר לאכול אוכל בצבע אפור, מעדיף את המקור הטעים), ומרגרינה בטעם חמאה תמיד גרמה לי לחשוב שמי שהמציא אותה לא באמת אי פעם טעם חמאה. ואם אי פעם הייתם בתורנות מטבח וראיתם את הטבח משתמש בתחליף-מרק-בטעם-עוף-פרווה שנקרא “דגש”, אתם יודעים שכל קשר בין האבקה הצהובה הזו ובין מרק עוף הוא מקרי בהחלט. זה אולי מדגיש את האמאימא של כל טעם אחר באוכל (בעיקר בגלל המונוסודיום גלוטומט), אבל מרק-עוף, זה ממש לא. הבנתם כבר או שאני צריך להמשיך עם דג זהבון שמחליף שרימפסים (אבל לא ממש מזכיר) ועוד דוגמאות? נראה לי שהבנתם. אם לא, חכו לי למסדר חוזר ב-12, 2, 4 ו-6 בבוקר.

אז כשראיתי את המתכון הזה באחת מקבוצות הפליאו בפייסבוק שאני חבר בהן, הייתי מצד אחד סקפטי, אבל מצד שני גם התמונות וגם התגובות היו כאלה שהייתי חייב לנסות. המתכון המקורי הוא של אמא של אחת מאושיות הפליאו (ליאור מור-ששון, הקונדיטורית-פליאו המדהימה מאחורי The Wild Baker).

ניסיתי פעם-פעמיים, ובכל פעם הצלחתי לעבוד על כל מי שטעם. באמת. בצילחות הנכון והתוספות הנכונות ליד, כולם היו בטוחים שמדובר בדבר האמיתי ולא רק זה, שזה אחד מהאסליים ביותר שיש.

הפעם המתכון והפוסט קצרים כל כך, שאני אפילו לא מתכוון לספר לכם על מה מדובר ותצטרכו להגיע עד לסוף הפוסט בכדי להבין. בחלק מהמקומות שאנשים הכינו את המתכון הזה קמה צעקה גדולה על כך שהם משתמשים בשם המפורש של הארטיפקט  המקורי, אז מבחינתכם אנחנו יכולים לקרוא לדבר הזה סלט ביצים. ובכל זאת, זה לא.

לפני שנתחיל – מילה על איך להכין ביצים קשות בלי שהן תתפוצצנה. יש כל מיני דרכים, כולל אידוי, להוסיף גפרורים למים, להוסיף מלח למים, להתפלל תפילת שחרית תוך כדי, ועוד טריקים. לא עובדים.

הטריק היחיד שאני מצאתי שעובד הוא להתחיל עם מים קרים ולהדליק את האש על להבה יחסית נמוכה במשך שלוש-ארבע דקות., עד שהמים הופכים להיות פושרים עד חמימים. אז אפשר להגביר את האש למקסימום, להביא לרתיחה, ולתת לביצים להתבשל ברתיחה במשך  כ- 12 דקות. אחרי שהן מוכנות, מחזיקים את הסיר מתחת לזרם מים קרים ו-“מחליפים” את המים הרותחים במי ברז קרים. נותנים לביצים לעמוד ולהתקרר קצת בסיר עם המים הקרים ומקלפים.

נניח במעבד מזון ארבע ביצים קשות. נכון שבתמונה יש שמונה ביצים, אבל הכנתי כמות כפולה, תהרגו אותי על “אמת בפרסום”.

2016-03-17 20.38.19

ניצוק מעל רבע כוס טחינה גולמית, מיץ מחצי לימון, רבע כפית כמון (בכל רגע נתון יש לי בבית, גם בקליפורניה, כמון פרסי מדהים שאני קונה אצל איילת וונציה שעוד לא טעמתי כמון כמותו) וכחצי כפית מלח. טוחנים את כל הכבודה הזו (אם צריך לעזור ולגרד את דפנות מעבד המזון עם מרית – לא להתבייש ולעזור) עד שמתקבלת תערובת משחתית.

בשלב הזה אני מוסיף כמה 3-4 כפות מים קרים (או כמה קוביות קרח) וטוחן שוב. אם צריך, מוסיפים עוד קצת טחינה גולמית ואולי עוד טיפונת מים. הרעיון הוא לקבל משחה סמיכה וחלקה לגמרי.

עכשיו טועמים. זה הזמן לדמיין שאתם באמצע השוק בעכו או באיזו חומוסיית צמרת בתל-אביב, או אפילו אצל “אורן חומוס” במאונטיין-וייו אשר בקליפורניה. אם זה לא מזכיר לכם חומוס אסלי, צר לי. לא רק שלי זה מזכיר חומוס אסלי למרות שאין בזה אפילו טיפטיפונת גרגר חומוס, אלא יש כאלה שנשבעו לי שזה בדיוק כמו החומוס של “ההוא מאבו-גוש, אתה יודע, אחרי הכיכר כשממשיכים וחונים בצד ימין ליד הכנאפה”.

אתם עדיין יכולים לקרוא לזה “סלט ביצים עם טחינה”, אבל אני ממשיך לקרוא לזה חומוס ונהנה כל רגע מחדש כשאנשים מגלים שזה אפילו לא עמד ליד גרגרי חומוס. רק דבר אחד – אם יש לכם חברים טבעוניים, לפחות כאלה שהחברות איתם חשובה לכם – הם לא אוכלים ביצים. אז נכון שיכול להיות שתפתיעו אותם לגמרי, אבל כרגע גרמתם לרבי  מלובביץ’ לרדת על חתיכת בייקון.

ועכשיו, כמו שאמרתי, כל הסוד הוא בצילחות. מתחילים עם “שפאכטה” של חומוס על הצלחת.

2016-03-17 20.50.40

בעזרת החלק המעוגל של הכף (החלק האחורי או התחתון שלה) מציירים עיגול במרכז הצלחת, ותוך כדי דוחפים חלק מהחומוס לדפנות הצלחת.

כל מה שנשאר לכם כעת זה ליצוק קצת שמן זית ולפזר מלמעלה קצת פפריקה.

2016-03-17 20.56.24

להניח ליד פיתות חמות (אצלנו הוגשו פיתות מ- Falafel Stop שהיא פלאפליה ושווארמייה בבעלות ישראלית, שאת הפיתות שלה מייבאים לארה”ב מישראל ואופים במקום). סלט ישראלי קצוץ דק, קצת טחינה, אם בכלל בא לכם להשתגע אז גם פטריות חמות שהקפצתם בחמאה ותיבלתם במלח, פלפל וקצת כמון, וזהו.

אם אתם לא מקפידים על פליאו ומכירים את המונח Wine Pairing (במסעדות יוקרה אפשר להוסיף לכל מנה כוס יין שהשף והסומלייה מצאו שהיא כוס היין הכי מתאימה לכל מנה) – ה- Wine Pairing למנה הזו היא בירה שחורה מבציר 2015. .

ועכשיו לשאלת השאלות – למה?

אז הסיבה היא מאוד פשוטה – בתזונת הפליאו, קטניות נחשבות לא בריאות, יש בהן חומרים שאינם בריאים לנו, כגון חומצה פיטית (אחד הגורמים לגזים ולכאבי בטן שהן גורמות לנו, שזו בעצם הדרך של הטבע לאותת לנו שלא לאכול אותן, איתות שאנחנו מתעלמים ממנו במופגן וברעש). אפשר לאכול קטניות  אחרי הנבטה של כמה ימים, אבל בחייאתכום, בא לי חומוס עכשיו, לא בא לי לחכות שלושה ימים + בישול החומוס…

אין לי זמן לסיפורים

חומוס ללא חומוס

4 ביצים קשות
1/4-1/3 כוס טחינה גולמית
מעט מים קרים / קוביות קרח
מלח
1/4 כפית כמון
מיץ מחצי לימון

טוחנים במעבד מזון או בלנדר את כל החומרים ביחד למעט המים, מנקים את דפנות הקערה וממשיכים לעבד עד שמתקבלת תערובת חלקה. אם צריך, מוסיפים מעט מים קרים / קרח ומעבדים שוב. טועמים ומתקנים טעמים – מוסיפים טחינה,  מים ומלח ומעבדים עד לקבלת משחה במרקם סמיך וחלק לגמרי.

20 תגובות בנושא “כשהתחליף עולה על רבו”

  1. מעניין. עושה רושם טעים. ובשביל האמת בפרסום תרשום-התמונה להמחשה בלבד… 😉

    1. ממש לא… התמונה היא בדיוק איך שזה נראה… מה שנקרא, אם זה נראה כמו חומוס, אם יש לזה מרקם של חומוס, ואם יש לזה טעם של חומוס, זה….?

  2. אתה צוחק עלי. אני חייבת לנסות עכשיו.
    וכמובן שזה מחזיר את החלק המבאס האחר בענייני חומוס – כמה שאני אדוקה בהתנזרות מלחם, חומוס תמיד מביא לי דודא לפיתה. עם מה אתה מנגב? (האלטרנטיבה החביבה עלי היא גלדי בצל טרי, אבל זה רק כשזה לא בחברה..)
    ד"א אני לא יודעת אם יצא לי לומר לך, אבל אני מתה על הבלוג שלך וזה שהוא הפך לפליאוליתי בשלב כלשהו זה בונוס מטורף.

  3. לגבי ניגוב – גם אני אוהב בצל טרי… אבל האמת שאני אוכל עם מזלג… לא כיף כמו פיתה אבל יותר טוב מכלום… ואם משתמשים בזה בתור ממרח (אני השתמשתי בזה כממרח למעין ״לאפות״ מביצים, קמח קוקוס וטיפונת טפיוקה) מתחת לשווארמה… זה בכלל מצויין.

    ואיזה כיף שאת אוהבת את הבלוג… לא חושב ד״א שהוא הפך להיות פליאוליתי אבל מאחר ואני מעלה פוסטים של מה שאני מבשל…

    1. מקבלת את התיקון – בהחלט לא הפכת אותו לפליאו מוצהר, אבל זה מאד מקל שבלוג שאני אוהבת פשוט מפרסם מתכונים שאני לא צריכה להתחיל להתאים ולשנות 🙂

      1. היי יובל
        סוף סוף הגיע הזמן (ערב פסח) להכין את ה"חומוס". יצא מצוין. תודה רבה על הבלוג שלך .אני נהנת ממנו כל פעם מחדש. שיהיה לך חג שמח.

  4. היי יובל,
    אחלה מתכון. בניסוי ראשון יצא ממש טוב. האורחים נפלו בפח כמו שתיארת..
    שמתי שליש כוס טחינה על 4 ביצים L, נראה לי שפעם הבאה אקטין לרבע כוס.
    היה מצוין גם בשבת בבוקר (כשומר שבת..)

  5. ניסיתי כבר כמה פעמים ויצא מצויין,
    המלצה שלי – חומוס עם בשר, לטגן בנפרד בשר כבש טחון להוסיף פטרוזילה מעל וקצת שמן זית ויש לכם מנה עיקרית משביעה ומזינה.

  6. חזק !
    תודה חבר נהדר לקרוא איך אתה כותב (וכנראה מבשל) מהלב. אני רץ לנסות…

    לגירי גם אני נמנע מלחם ומנגב סלט עם גמבה

  7. בשישי האחרון הכנתי את החומוס המתואר בפוסט….הגשתי אותו כמצע למעורב ירושלמי שהכנתי,בשבת בבוקר בישיבה עם כמה חברים קיטוגנים….נטרף תוך חמש דקות . הסוד הוא לשים הרבה מיץ לימון ולהוסיף מיים קרים בהדרגה עד שמגיעים למרקם שלצמשחה חלקה…..אגדה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.